Grekiska färsbiffar med klyftpotatis
Datum: 2012-01-13 @ Tid: 15:27:01
I onsdags när jag var ledig så fick jag lust att laga något gott (eftersom jag jobbar kväll varje dag nu). Det fick bli grekiskt, och det var sååå gott! Så därför tänkte jag faktiskt dela med mig av receptet (det räcker till 2 pers).
Grekiska färsbiffar:
400 g nötfärs
Rivet skal från 1 citron
Färsk persilja (jag tog lite på känn bara, men ca 1/2 dl)
Salt, peppar
Lite olivolja
Forma till små avlånga bollar och stek på så att de får en gyllenbrun färg.
Klyftpotatis:
8 potatisar
Färsk rosmarin
Flingsalt och peppar
Olivolja
Skala och dela potatisen i klyftor (jag gjorde 8 klyftor av en medelstor potatis). Koka upp vatten med lite salt i. När vattnet kokar, släng i potatisklyftorna och låt de koka i 5 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sedan potatisklyftorna på en plåt och håll lite olivolja, salt och peppar över. Ställ sedan potatisarna med "spetsen" uppåt. Ställ in potatisen i 20 minuter. Ta ut potatisen och strö över färsk rosmarin. Ställ in potatisen i ugnen i 5 minuter till.
Tillbehören vi hade var tomatsallad, stekt haloumi och tzatziki.
Tomatsallad:
2 Tomater
1/2 Rödlök
1 Avokado
Olivolja
Balsamvinäger
Hacka tomaten och avokadon i mindre bitar, och rödlöken i "båtar". Håll över lite olja och balsamvinäger.
Tzatziki:
5 dl grekisk yoghurt
1 gurka
Salt, peppar
Olivolja
4 vitlöksklyftor
Riv gurkan fint, lägg den i en skål och salta lite över den. Låt den stå i 5-10 minuter och häll den sedan i en sil så att den får rinna av. Hacka vitlöksklyftorna fint eller pressa och blanda ihop alltihopa.
Haloumi:
Vi köpte en lite bit haloumi och stekte på bara. Vi delade den förstås i mindre skivor först.
Voilá!
Grekiska färsbiffar:
400 g nötfärs
Rivet skal från 1 citron
Färsk persilja (jag tog lite på känn bara, men ca 1/2 dl)
Salt, peppar
Lite olivolja
Forma till små avlånga bollar och stek på så att de får en gyllenbrun färg.
Klyftpotatis:
8 potatisar
Färsk rosmarin
Flingsalt och peppar
Olivolja
Skala och dela potatisen i klyftor (jag gjorde 8 klyftor av en medelstor potatis). Koka upp vatten med lite salt i. När vattnet kokar, släng i potatisklyftorna och låt de koka i 5 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sedan potatisklyftorna på en plåt och håll lite olivolja, salt och peppar över. Ställ sedan potatisarna med "spetsen" uppåt. Ställ in potatisen i 20 minuter. Ta ut potatisen och strö över färsk rosmarin. Ställ in potatisen i ugnen i 5 minuter till.
Tillbehören vi hade var tomatsallad, stekt haloumi och tzatziki.
Tomatsallad:
2 Tomater
1/2 Rödlök
1 Avokado
Olivolja
Balsamvinäger
Hacka tomaten och avokadon i mindre bitar, och rödlöken i "båtar". Håll över lite olja och balsamvinäger.
Tzatziki:
5 dl grekisk yoghurt
1 gurka
Salt, peppar
Olivolja
4 vitlöksklyftor
Riv gurkan fint, lägg den i en skål och salta lite över den. Låt den stå i 5-10 minuter och häll den sedan i en sil så att den får rinna av. Hacka vitlöksklyftorna fint eller pressa och blanda ihop alltihopa.
Haloumi:
Vi köpte en lite bit haloumi och stekte på bara. Vi delade den förstås i mindre skivor först.
Voilá!
Kommentarer
Trackback